La Futura 2015

Wenen


Trendwatching en toekomst verkennen zijn jonge vakgebieden in ontwikkeling. Opleidingen zijn er nog maar weinig. En het grote publiek heeft er een raar beeld van: toekomstverkenners houden zich bezig met zweefbanen en andere planeten; trendwatchers geven adviezen over mode en kleuren.
 
Bij een zich ontwikkelend vakgebied hoort ook het delen van kennis om samen vooruit te komen. De conferenties van La Futura hebben daar de afgelopen vijf jaar aan bijgedragen.
 
La Futura is ontstaan op inititatief van het Duitse TrendOne als een conferentie voor professionals die zich bezig houden met de toekomst. Om samen het veld in kaart te brengen, methodes en technieken uit te wisselen en een duidelijker gezicht naar de buitenwereld te tonen. Achtereenvolgens zijn er bijeenkomsten geweest in Berlijn, Helsinki, New York, Amsterdam, Brussel en op 14 oktober jl in Wenen. Had de bijeenkomst in Amsterdam nog het karakter van een werksessie, een ‘unconference’, in Wenen was het een congres geworden. Dankzij de programmering van het Congres van de Austrian Innovation Board op de dag na La Futura waren Oostenrijkse bedrijven in grote getale aanwezig.


Dat is in mijn ogen dan ook tekenend voor de dubbelheid waarin de bijeenkomst terecht kwam. De ochtendsprekers kwamen uit het bedrijfsleven en lichtten aan de hand van schema’s en modellen innovatieprocessen toe.
 
De middag was gevuld met inhoudelijke sprekers: de toekomstprofessionals in de breedte. Dus Piers Fawkes van PSFK met een toelichting over wat ze doen; Cecile Poignant van Trendtablet over de toekomst van voedsel; Tom Palmaerts van Trendwolves over de jongerencultuur en een grote sessie met verschillende sprekers over open innovation. Maar de werelden kwamen niet bij elkaar. Het schrijnendste kwam dat aan het licht bij de paneldiscussie tussen de ochtend en middag in. Deze was gewijd aan mobility. Met twee vervangers in het panel ten opzichte van de in het programma aangekondigde deskundigen (de Volkswagen vertegenwoordiger had begrijpelijkerwijs even andere dingen te doen) werd het een Weens onderonsje.


Erger was dat mobility een probleem bleef, terwijl de helft van de zaal gevuld was met toekomstdeskundigen die ofwel zelf oplossingsrichtingen kunnen aandragen, of methodes kunnen inzetten om deze te genereren.

Ook de presentatie van Brian Tiong was weer verhelderend. Hij bracht de nieuwe Aziatische reuzen in kaart en typeerde ze. Voor de ambitieuze ondernemers in de zaal een goede op stap naar het maken van keuzes.

In 2016 zal La Futura plaatsvinden in Singapore. Dat is nogal een reis voor een eendaagse conferentie! Maar stiekem ben ik wel benieuwd om onze Aziatische vakgenoten te gaan ontmoeten…

(Dit artikel werd eerder geplaatst bij Dutch Future Society, the local chapter of the World Future Society)

 

Close
Go top